• Slovenský
  • Magyar

Hirdetőtábla
Részletes Csáb Térkép - Geoportál
 
 
Turistatérkép - Turustická mapa
Csáb - Čebovce

SZEMÉT OSZTÁLYOZÁS

AKTUÁLIS PROJEKTEK


Kerti komposztáló minden házhoz

Rekonštrukcia Obecného Úradu
Rekonštrukcia Obecného Úradu


A könyv az ember barátja
Fond na podporu umenia

Könyv a jó hangulathoz
Fond na podporu umenia

Jármű vásárlása

Európsky fond regionálneho rozvoja
Integrovaný regionálny operačný program


Dokumentumtár
Fotógaléria
Videógaléria

FACEBOOK

A szépülő csábi egyházközség – fókuszban a parókia
2023-05-16

 
A csábi egyházközség 2018-ban egy többnapos eseménysorozat keretében ünnepelte plébániatemploma felszentelésének 250. évfordulóját. Az öt évvel ezelőtti programok egy részének – a templomon és a templomkerten kívül – a parókia és annak udvara adott otthont.

A csábi paplak egyidős a templommal, ámbár az 1700-as évek derekán felhúzott épületet a múlt század hatvanas éveiben teljesen lebontották annak rossz állapota miatt. Helyén emelték fel a bontással egyidőben a mait, ami tágas szobákkal és nagy pincehelyiségekkel lett ellátva. Mint a templomon, a parókián is meglátszott a tovalett évtizedek lenyomata.


A pince részét képező közösségi terem, valamint raktár, a kazánház az évek alatt a vízelvezetés hiánya miatt egyre rosszabb állapotba került: a falak átvették a talaj nedvességét, belülről omladozott a vakolat és nem egy helyen a moha és a penész is megjelent. A nagyobb esőzéseknél pedig rendszeresen át is jutott a víz a már említett területekre. Ideje volt tehát lépni az épület állagmegóvása érdekében: Magyarország Kormánya támogatásával, a Bethlen Gábor Alapon keresztül sikerült anyagi forráshoz jutnunk, bár abból a megnövekedett árak miatt a tervek egy része valósulhatott csupán meg; hasonló cipőben jártunk az anyagbeszerzés terén is.

A pályázati pénzekből finanszíroztuk az épület északi és déli részén történő vízelvezető és vízszigetelő munkálatokat: a külső falak mentén az itt-ott két méteres mélységig – tehát az alapok aljáig – kiásott árok legaljára geotextíliával körbevett vízelvezető dréncsőrendszer került, onnét felfelé pedig vízhatlan fóliával fedték el az alapot és a falakat a visszahányt talajtól.


Mivel a tervezett munkálatok egy részét sikerült csak tető alá hozni, bőven van még mit tenni mind a parókia, de a jóval nagyobb „falatnak” ígérkező templom körül is. Viszont, ha olyan összefogást és áldozatvállalást tanúsít a csábi egyházközség, mint amilyet a 2022-es templomi munkálatok – nem egyszer fárasztó - pillanatai alatt is, nincs mitől tartanunk.

Szent Pál apostol a rómaiakhoz írt levelében így vélekedik: „…a szenvedésből türelem fakad, a türelemből kipróbált erény, a kipróbált erényből reménység.” A remény hal meg utoljára: a remény, hogy a parókiánk a templomunkhoz hasonlóan időtállóbb lesz. És még sokáig szolgálhat a plébánosok otthonául.

 
< Előző   Következő >

ELÉRHETŐSÉGEK

Csábi községhivatal
Szeder Fábián utca 320/162
Tel: +421 47 488 22 11
Mob: +421 903 700 005

SZAVAZÁS

Milyen kapcsolata van Csáb községgel?
 

PILLANATKÉPEK

FIGYELEM!

Tudsz egy készülő rendezvényről, eseményről községünkben?
Történt valami községünkben, amiről nem számoltunk be?
Készítettél olyan fotót, ami községünkkel kapcsolatos?

Értesíts minket, küldj üzenetet, küldj képet a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. emailcímre.
Köszönjük