• Slovenský
  • Magyar

Hirdetőtábla
Részletes Csáb Térkép - Geoportál
 
 
Turistatérkép - Turustická mapa
Csáb - Čebovce

AKTUÁLIS PROJEKTEK


Kerti komposztáló minden házhoz

Rekonštrukcia Obecného Úradu
Rekonštrukcia Obecného Úradu


A könyv az ember barátja
Fond na podporu umenia

Könyv a jó hangulathoz
Fond na podporu umenia

Jármű vásárlása

Európsky fond regionálneho rozvoja
Integrovaný regionálny operačný program


Dokumentumtár
Fotógaléria
Videógaléria

FACEBOOK

Csábon is megemlékeztünk katonahőseinkről - Magyar Hősök Emlékünnepe
2024-05-27

Koszorúzás

Az emberi lét – kevés kivételtől eltekintve – sosem volt könnyű, megpróbáltatásokkal teli küzdelem bármely történelmi korban. Minden évszázadnak megvolt a maga kihívása; ezen kihívásoknak próbált meg eleget tenni a kor embere.

A május 26-i, vasárnapi szentmisét követően Csemadok Csábi Alapszervezete és Csáb Község közös szervezésében megvalósuló megemlékezés vette kezdetét a Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából – hagyományteremtő szándék által vezérelve.

Az emlékünnepet május utolsó vasárnapján tartják az egész Kárpát-medencében azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták a hazáért, hozzájárulva ezzel a nemzet fennmaradásához.

Mi, Csábon, az I. és a II. világháborúban elesett csábi katonák emléktáblájánál gyülekeztünk plébániatemplomunk tövénél. Zaťko Ervin, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlhetek, majd Miskei Ferencnek adta át a szót. Ő rövid beszédében kitért arra, hogy a márványba vésett hősökön keresztül is szeretnénk hálával adózni és az emlékezés lángjával tisztelegni az összes többi elődünk, tehát az ország valamennyi háborús konfliktusában: a tatárjárásban, a török háborúkban, a szabadságharcokban elhunytak előtt is.

Koszorúzás

Az összefoglalót követően felcsendült a Palóc himnusz a Zaťko Veronika vezette Szeder Kórus jóvoltából, majd a „csemadokosok” és a községi képviselők koszorúzással és főhajtással rótták le kegyeletüket nagy-, déd-, ill. ükapáinknak, csábi (h)őseinknek. A „ceremónia” – mely a Miatyánk, az Üdvözlégy, és a Requiem elimádkozásával csúcsosodott ki – végén Ervin megköszönte a jelenlévőknek a részvételt, majd megjegyezte: egy év múlva ismét találkozunk.

Tisztelni a múltat, és a hibákból tanulva építeni a jövőt. „Isten áldja meg a magyart, tartson neve míg a Föld tart. Paradicsom hazájában, éljen örök boldogságban, éljen örök boldogságban.” – szólt a Palóc himnusz, adva további tételmondatot a Szentháromság vasárnapjának. Talán e emléknap üzenete ekképp is jól kifejezhető.

- MF -
 
Következő >

ELÉRHETŐSÉGEK

Csábi községhivatal
Szeder Fábián utca 320/162
Tel: +421 47 488 22 11
Mob: +421 903 700 005

SZAVAZÁS

Milyen kapcsolata van Csáb községgel?
 

PILLANATKÉPEK

FIGYELEM!

Tudsz egy készülő rendezvényről, eseményről községünkben?
Történt valami községünkben, amiről nem számoltunk be?
Készítettél olyan fotót, ami községünkkel kapcsolatos?

Értesíts minket, küldj üzenetet, küldj képet a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. emailcímre.
Köszönjük