• Slovenský
  • Magyar

Hirdetőtábla
Részletes Csáb Térkép - Geoportál
 
 
Turistatérkép - Turustická mapa
Csáb - Čebovce

AKTUÁLIS PROJEKTEK


Kerti komposztáló minden házhoz

Rekonštrukcia Obecného Úradu
Rekonštrukcia Obecného Úradu


A könyv az ember barátja
Fond na podporu umenia

Könyv a jó hangulathoz
Fond na podporu umenia

Jármű vásárlása

Európsky fond regionálneho rozvoja
Integrovaný regionálny operačný program


Dokumentumtár
Fotógaléria
Videógaléria

FACEBOOK

Összefogásnak és a támogatásoknak köszönhetően újul meg templomunk
2022-11-27


A csábi plébánia templom 1768-ban épült és az utolsó felújításra csaknem harminc évvel ezelőtt került sor. 2020-ban a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően elkezdődött a templomunk javítása, az alapzat megerősítésének első szakasza, mivel az elmúlt években az éghajlati viszonyok változása miatt a falak és a mennyezet repedései kiszélesedtek, erőteljesen felvették a talaj nedvességét a falak és omladozni kezdtek.

Ezeket a munkálatokat folytattuk 2021-ben és 2022-ben, melyek Magyarország Kormánya templomfelújítási programjának keretében valósulnak meg, a Bethlen Gábor Alap támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának is köszönhetően. Elengedhetetlen volt a munkák kivitelezéséhez a hívek nagylelkű adománya is.

Magyar Kormány támogatásával

A munkák magába foglalták a templom jobb oldalának és a szentély alapzatának megerősítését. Ezt követte a repedések összevarrása, kijavítása, majd egy nagy összefogásnak köszönhetően, a felázott falak teljes javítása. A nyári hónapok során a belső elektromos hálózat teljes cserén és a korhoz illő modernizáción esett át. Végül Tarr Györgynek, a restaurátor művésznek köszönhetően új festést kapott a templom egy része az első szakaszban és a freskók egy része is restaurálásra került. Balga Zoltán, Csábról származó prágai plébános anyagi támogatásának köszönhetően pedig az apszis ovális ablakát immáron a plébánia címerét ábrázoló ólomüveg teszi szemet gyönyörködtetővé.

Bár a munkálatok csak a következő év kora nyarára lesznek befejezettnek tekinthetők, a tennivalók zöme mégis mögöttünk van. A felújításnak hála a régi pompáját is túlszárnyalja templomunk. Sikerült községünk egyházi és kulturális örökséget megóvni, hogy még sok-sok évtizedig szolgálhasson a híveknek és a lakosoknak úgy vallási, társadalmi, mint kulturális élmények megélésében. 
< Előző   Következő >

ELÉRHETŐSÉGEK

Csábi községhivatal
Szeder Fábián utca 320/162
Tel: +421 47 488 22 11
Mob: +421 903 700 005

SZAVAZÁS

Milyen kapcsolata van Csáb községgel?
 

PILLANATKÉPEK

FIGYELEM!

Tudsz egy készülő rendezvényről, eseményről községünkben?
Történt valami községünkben, amiről nem számoltunk be?
Készítettél olyan fotót, ami községünkkel kapcsolatos?

Értesíts minket, küldj üzenetet, küldj képet a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. emailcímre.
Köszönjük